100 éve halt meg Ábrányi Emil (1850–1920)


Korának ünnepelt költője volt. Patetikus hangú, hazafias versein nevelkedett a századforduló ifjúsága. Napjainkban inkább műfordítóként tartjuk számon. 1906-ban telepedett le Szentendrén feleségével, Wein Margit operaénekessel. Tevékenyen részt vettek a város közéletében.

Bővebben itt: Pemete blog

 

Ábrányiné Wein Margit operaénekes

A száz éve elhunyt Ábrányi Emil költő felesége. 1899-ig az Operaház tagja, majd tanára. Főbb szerepei: Zerlina (Mozart: Don Giovanni), Rosina (Rossini: A sevillai borbély). Hangjában gyakran gyönyörködhettek szentendrei villájuk környékének lakói. Állítólag járt náluk vendégségben Puccini. 

Bővebben róla itt: Pemete blog

 

Az Ábrányi-villa Szentendrén

Ábrányi Emil költő, műfordító, újságíró 1906 és 1920 között a mai Ady Endre út 8. szám alatti elegáns villában lakott feleségével, Wein Margit operaénekessel. Az odavezető út 1913-tól a költő nevét viseli. Az épület története fordulatos.

Bővebben itt: Pemete blog

 

Ábrányi, az elfeledett költő

„Hosszú éveken keresztül ő volt a legnépszerűbb költő, az ifjúság lelkesedett érte, neve és életműve jelentette a haladást, a nagyvilágiasságot a provincializmussal szemben…” – írta róla Hegedüs Géza. Hogyan lehetséges, hogy ma már egyáltalán nem ismerjük a verseit?

Bővebben itt: Pemete blog