Helyben használat

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár nyilvános könyvtár, szolgáltatásainak igénybevételére jogosult minden személy, aki rendelkezik érvényes regisztrációval, és betartja a könyvtárhasználat szabályait. A könyvtárhasználat módjait és részletes feltételeit a Könyvtárhasználati Szabályzatunk tartalmazza. 

Helyben olvasás
Könyvtárunkban a helyben olvasás bárki számára elérhető szolgáltatás. Ingyenes látogató jeggyel bárki használhatja a könyvtár szabadpolcon elhelyezett dokumentumait.
Folyóiratolvasónkban több mint 230 féle napi- és hetilap, illetve folyóirat áll látogatóink rendelkezésére. A honi lapok mellett angol, német, francia, szerb, szlovák és határon túli magyar nyelvű sajtótermékek is megtalálhatók folyóiratállványainkon.
A gyermekkönyvtárba közel 30 gyermeklapot járatunk.

Katalógus és könyvtárhasználat
A könyvtár területén elhelyezett gépeken elérhető a katalógusunk, ahol lehetőség van keresni, böngészni a könyvtár állományában. Az összes dokumentumunk megtalálható a keresőnk által. A HBPMK online katalógusa bárki számára elérhető a könyvtár honlapjáról a nap 24 órájában.
A könyvtár- és a katalógusok használatával kapcsolatos általános kérdésekkel a kölcsönzésben lévő kollégáinkhoz lehet  fordulni,  a válaszokkal szívesen állnak a használók rendelkezésére. 
A tartalmi felvilágosítást, információszolgáltatást a tájékoztató könyvtárosaink végzik.
Könyvtárhasználati órák keretében oktatjuk a katalógus használatával történő keresést, böngészést, ilyen irányú igényét jelezze tájékoztató könyvtáros munkatársunknak személyesen vagy a referensz@pmk.hu e-mail címen!

Technikai szolgáltatások
Lehetőség vagy fénymásolat készítésére vagy szkennelésre önállóan vagy a kölcsönző könyvtáros segítségével. 
A könyvtár kötészeti részlege könyvek, diplomamunkák kötését, továbbá iratok spirálozását, laminálását vállalja.
A technikai szolgáltatások díjtételei a Díjtáblázatban olvashatók.